(νεο)ελληνική ταυτότητα

Νίκος Μαυρίδης


Ο Παπαστάθης σαγηνεύει φιλμικά, καθώς περιγράφει υπομονετικά την πορεία των ληστών και του απαχθέντος στα βουνά, συλλαμβάνωντας την ελευθερία του Έλληνα στην εκστατική βαρύτητα των κατακόρυφων αξόνων, στην μετωπιδόν απόζευξη, την άφεση από τα αξιώματα του πολιτειακού βίου. Ο Παπαστάθης τοποθετεί αριστουργηματικά την κοσμική ψυχή του Έλληνα στην ανάμνηση της προπολιτειακής «Πολιάδας Κοινότητας».

Nίκος Μαυρίδης

Για το Βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη: «Ο Νεοελληνικός Διχασμός και το Μυστήριο της Τέχνης. Ξαναβλέποντας δύο Ταινίες του Λάκη Παπαστάθη» 

Μέρος Πρώτο

Για τον  Γιάννη Κιουρτσάκη ο λαϊκός πολιτισμός μοιάζει με μια μορφή θρησκείας. Μεσά σ’αυτόν τον πολιτισμό, τον λαϊκό, σώζεται και ο σεβασμός του Κιουρτσάκη για την Ορθοδοξία, παρότι η  πνευματική ιδιοσυγκρασία του ρέπει προς ένα σκεπτικό  αθεϊσμό, στα όρια εκείνης της χαμηλόφωνης, φιλελεύθερης, ρωμαιο - χριστιανοσύνης που αδυνατούσε να ταυτισθεί με την αυταρχική θρησκοληψία της κοσμιοτάτης Δεξιάς ή την υβριστική απιστία της χαοτικής Αριστεράς, από την εποχή των πολιτιστικών επαναστάσεων και εντεύθεν.

Δοκιμές  στο Έργο του Κωστή Παπαγιώργη

Εισαγωγή (Μέρος Πρώτο)

Το έργο του Κ. Παπαγιώργη έμεινε κατά την διάρκεια της ζωής του ένα έργο οιονεί ταμπού, με μια έννοια ανέγγιχτου ιερού, απαγορευμένης κριτικής πρόσβασης. Ο συγγραφέας αναγνωρισμένος εν ζωή και εν πνεύματι μυθολογημένου, μεταμοντέρνου ζωντανού μνημείου (αυτό που στον κινηματογράφο και αλλού ονόμαζαν cult) ήταν ταυτόχρονα απωθημένος σε ένα είδος βασιλικής κατ’ οίκον εξορίας. 

Νίκος Μαυρίδης

Εδώ και τριακόσια περίπου χρόνια για να κερδίσει μια πολιτική ομάδα το Κράτος πρέπει να κερδίσει δύο πολιτικές ιδέες: τον Λαό και το Έθνος. Ενδέχεται κάποια πολιτική ομάδα να κερδίσει ένα από τα δύο, ωστόσο αν δεν κερδίσει και τα δύο δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Στις  ρωμαιοκαθολικές  ή ορθόδοξες  χώρες  όπου η θρησκεία θεωρείται ως περίπου πολιτιστική ιδιοκτησία, είναι αδύνατον να κερδίσεις το Έθνος αν δεν κερδίσεις πρώτα τον Λαό μέσω της Θρησκείας. Στις βόρειες προτεσταντικές  χώρες μπορείς να κερδίσεις τον Λαό μόνο αν πρώτα έχεις κερδίσει το Έθνος δηλαδή τον (αστικό ) Πολιτισμό, η θρησκεία εδώ είναι απλά «μπαλαντέρ».

Νίκος Μαυρίδης

Η σύσταση της  Κυβέρνησης Τσίπρα απέδειξε ότι στην ουσία η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει μόνο ως Κέντρο, ως «Αιώνια Ρώμη» ενός «Αιώνιου ΠΑΣΟΚ» και το έτι χειρότερον συμπέρασμα της νεώτερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας: στην οιονεί μετανεωτερική Ελλάδα μόνον ένα κάποιο ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει. Αυτή ήταν και η πεμπτουσία της πολιτικής κίνησης του Καραμανλή του Νεωτέρου: να αγάγει την πεπαλαιωμένη νεωτερική Δεξιά σε μετανεωτερικο Δεξιό ΠΑΣΟΚ, να αποδείξει την αυθεντική συνέχεια της δεξιάς πτέρυγας ή μεθερμηνείας του βενιζελισμού.

Το λυπηρόν είναι ότι εις τον τοιούτον κατά της αφανείας και της ενδείας αγώνα δεν  κατισχύουσι πάντοτε οι μόνον υπό καλλιτεχνικήν έποψιν ευφυέστεροι, αλλά πολύ μάλλον οι συνδυάζοντες μετά του απαραιτήτου κατωτάτου όρου ευφυίας το μεγαλείτερον ποσό βιωτικής επιτηδειότητος

Εμμανουήλ Ροϊδη, Άπαντα Ε΄, σελ.11

Η πραγματική ή φαινόμενη τραχύτητα του Σόιμπλε (τόσο βλοσυρή που αγγίζει το ύφος θεατρικής ερμηνείας, όπως η χαρίεσσα παρδαλότητα του Βαρουφάκη) προκαλεί εύλογη απορία. Γιατί η Γερμανία έχει επιλέξει αυτήν την άκομψη πολιτιστική διπλωματία από την αρχή της κρίσης και το κυριώτερο γιατί σ’αυτό το χρονικό σημείο λαμβάνει αυτήν την έκτακτη επίταση; Το ΔΝΤ εξίσου υπεύθυνο για την «ανθρωπιστική κρίση» δεν φαίνεται πουθενά, η ρητορική «του δόγματος του σοκ» ενάντια στο αμαρτωλό παρελθόν του ΔΝΤ έχει περίπου εξαφανισθεί μαζί με την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου.

Νίκος Μαυρίδης

Πως θα μπορούσε να ερμηνευθεί με  πολιτικό γνώμονα ο όρος «λαϊκό»; Όταν ο Α.Σαμαράς ανέλαβε την Νέα Δημοκρατία η γενική αίσθηση ήταν ότι το κόμμα θα μετατόπιζε το ιδεολογικό κέντρο βάρους από την νεοφιλελεύθερη ροπή της οικογένειας Μητσοτάκη προς κάποια άφατη «Λαϊκή Δεξιά». Πρακτικώς, ο Α.Σαμαράς ήταν τελευταία ελπίδα της δεξιάς βάσης έναντι της Φιλελεύθερης ηγεσίας, της κορυφής του κόμματος που έτεινε προς έναν άχρωμο σημιτικού- πασοκικού τύπου, νεοφιλελεύθερο εκσυγχρονισμό.

Σήμερα στο Αντίφωνο

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο

SFbBox by psdtohtmlcenter.com